home I contact I links I disclaimer I
     
     

 

 

Istanbul

Istanbul Culturele Hoofdstad 2010

In 2010 staat werkelijk alles in Istanbul in het teken van kunst en cultuur. De Europese Unie heeft de stad op de grens van Europa en Azië uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2010 en die kans laat Istanbul niet onbenut. Het toch al brede culturele aanbod van muziek-, theater- en filmfestivals is speciaal voor deze gelegenheid aangevuld met concerten, tentoonstellingen en workshops.

Istanbul is een van de meest historische steden ter wereld. De stad is de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Deze geschiedenis vindt u overal in de stad terug. De belangrijke bezienswaardigheden zijn: Het Kopkapi paleis, de Blauwe Moskee,  de Süleymaniye moskee, Aya Sofia, het Dolmabahçe paleis, de Chorakerk, de Galatatoren, het Hippodrome, Yerebatan Sarniçi, de Grand bezaar en de Egyptische bazaar. Verder is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Archeologische museum en het museum van Turkse en Islamitische kunst. Naast de talloze bezienswaardigheden is het een ware belevenis de stad te bewonderen via een rondvaart over de Bosporus die het Europese van het Aziatische deel van Istanbul scheidt.

Istanbul

Klik hier voor Istanbul aanbiedingen

Cappadocië
Cappadocië gelegen in centraal Anatolië is één van de mooiste gebieden van Turkije. Het is een landschap met vreemde rotsformaties, feeënschoorstenen, grotwoningen en ondergrondse steden. Dit fascinerende landschap is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen. Wind, regen en overstromingen hebben van de combinatie van harde lava en zachte tufsteen een ware geologische wonder gemaakt.

Cappadocië

Klik hier voor Cappadocië aanbiedingen

Pamukkale en Hiërapolis
Pamukkale bevindt zich ten noorden van de stad Denizli en nabij de historische stad Hiërapolis. De prachtige, witte kalksteenterrassen van Pamukkale zijn gevormd doordat calcium- en koolzuurhoudend warm bronwater al eeuwenlang langs de bergwand via terrassen naar beneden stroomt. Uit het warme water slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Hierdoor zien de bergwanden uit als een reusachtige witte versteende waterval. Vlakbij Pamukkale liggen de ruïnes van Hiërapolis. Deze ruïnes stammen uit de Romeinse periode en zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Bezienswaardigheden zijn: het Romeinse Bad, het Romeinse theater, de tempel van Apollo en het Plutonium.

Pamukkale

Klik hier voor Pamukkale en Hierapolis aanbiedingen

Aphrodisias
In de historische stad Aphrodisias staan belangrijke gebouwen en overblijfselen uit het oude Romeinse Rijk. De eerste opvallende bezienswaardigheid van Aphrodisias is de monumentale poort, het Tetrapylon met op de achtergrond de pilaren van de tempel van Aphrodite. Verder ziet u het beroemde stadion, het Odeon en het bisschoppelijke paleis, het Aphrodisias theater, de Agora en de baden van de Romeinse Keizer Hadrianus. In Aphrodisias hebben archeologen tijdens opgravingen  waardevolle vondsten gedaan. Een bezoek aan het museum van Aphrodisias is daarom zeer de moeite waard.

Aphrodisias

Klik hier voor Aphrodisias aanbiedingen

Efeze
Efeze is een historische stad gelegen aan de westkust van Turkije met verrassende bezienswaardigheden uit de Griekse en Romeinse tijd. Veel van de ruïnes en overblijfselen van monumenten zijn in opvallend goede staat te bewonderen. Bezienswaardigheden zijn: het grote theater, de tempel van Artemis, de Mariakerk, de grot van de zeven slapers en de imposante gevel van de CelsusBibliotheek. Daarnaast zijn ook de Romeinse baden en een Romeins toiletsysteem met stromend water te bezichtigen. Vlakbij Efeze ligt het stadje Selçuk. De archeologische vondsten van Efeze zijn ondergebracht in het museum van Selçuk.

Efeze

Klik hier voor Efeze aanbiedingen

Aspendos
In de historische stad Aspendos treft u één van de best bewaarde theaters ter wereld. Dit Romeinse theater is meer dan 2000 jaar oud en wordt nog steeds gebruikt voor diverse muzikale voorstellingen. Dit fascinerende bouwwerk werd gebouwd door de architect Zenon. Een ander bouwwerk van Zenon treft u ten noorden van Aspendos op ongeveer een kilometer afstand. Hier ziet u nog resten van het Romeinse aquaduct dat de stad Aspendos van vers water voorzag. Andere bezienswaardigheden zijn: Het Gymnasium, De Thermen, De Acropolis en een monumentaal fontein, het Nymhaem.

Aspendos

Klik hier voor Aspendos aanbiedingen

Troje (Tuva)
De legendarische stad Troje is beroemd vanwege het epos van de Griekse dichter Homeros over de Trojaanse oorlog die plaatsvond rond 1200 v.C. De stad heeft verschillende niveaus van ontwikkeling meegemaakt. Door de jaren heen werd de stad verwoest en opnieuw opgebouwd. De verwoestingen werden door archeologen aangezien voor de Trojaanse oorlog. In Troje zijn slechts enkele ruïnes en een replica van het paard van Troje te zien. Troje is te bereiken vanuit Çanakkale, een stadje op zo'n 30 km afstand van Troje.

Troje

Klik hier voor Troje aanbiedingen

Nemrut Dagi
Nemrut Dagi is een werelderfgoed in Oost-Anatolië. Op de top van de Nemrut Berg (2150 meter) liet Antiochus Theos, koning der Kommagene zich onsterfelijk maken temidden van andere Griekse goden zoals Zeus, Apollo en Herakles. Het grafmonument is een religieus complex bestaande uit een 50 meter hoge stenen piramide met aan de oost- en westkant kolossale stenen sculpturen. Deze bezienswaardigheid geeft tegen de achtergrond van het omringende gebergte een spectaculair uitzicht.

Nemrut Dagi

Klik hier voor Nemrut Dagi aanbiedingen

Ankara
In Ankara, de hoofdstad van Turkije bevindt zich het mooiste en belangrijkste museum van het land: het Museum van Anatolische Beschavingen. De indrukwekkende collectie geeft een beeld van de volkeren en beschavingen uit de geschiedenis van Anatolië. Verdere is in de stad het mausoleum van Atatürk, de stichter van de moderne Turkse Republiek, te bezichtigen. Overige bijzondere bezienswaardigheden zijn: het Presidentieel Paleis, de Citadel en de Kocatepe-moskee.

Ankara

Klik hier voor Ankara aanbiedingen

Pergamon ( Bergama)
De historische Griekse stad Pergamon, het huidige Bergama, was in de oudheid een zeer belangrijke en invloedrijke stad. Gedurende de 2e eeuw v.C. was deze stad het centrum van kunst en wetenschap in Klein-Azië. In Pergamon kunt u veel bijzondere bezienswaardigheden bewonderen zoals, het steilste theater van de Griekse wereld, de Akropolis,  de Trajanustempel, de ruïnes van de paleizen van de Attalieden en van Eumenes II, de Rode Basiliek en één van de grootste medische centra uit de oudheid, het Asklepion.

Pergamon

Klik hier voor Pergamon aanbiedingen

 

[terug]

 
 
 
Istanbul
Cappadocië
Pamukkale en Hiërapolis
Aphrodisias
Efeze
Aspendos
Troje (Tuva)
Nemrut Dagi
Ankara
 

 

 
 

Copyright 2008©