home I contact I links I disclaimer I
     

 

 

Geografie
Turkije ligt op twee continenten: Europa en Azië. Het kleine Europese gedeelte heet Thracië en het grootste Aziatische gedeelte heet Anatolië. Thracië en Anatolië zijn van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen die tezamen de verbinding vormen tussen de Zwarte Zee in het noorden, de Egeïsche Zee in het westen, de Middellandse Zee in het zuiden. Turkije heeft 81 provinciën en heeft een oppervlakte van 783.562 km2. De hoofdstad is Ankara met de belangrijkste steden als Istanbul, Antalya, Izmir, Trabzon Bursa, Gaziantep, Erzurum en Konya.

 

Klimaat
Het Turkse klimaat is erg afwisselend. Het Oosten en Centraal-Anatolië zijn gebieden met een landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. In de bergachtige gebieden zijn de winters streng met op  sommige plaatsen temperaturen van -30 tot -40°C. Op deze hoogvlakten liggen zo'n 120 dagen per jaar sneeuw. In de kustgebieden langs de Middellandse en de Egeïsche Zee zijn de winters veel milder, met een gemiddelde temperatuur van 7 tot 10 °C. In de zomer komt de temperatuur op de meeste plaatsen boven 30°C. In Centraal-, Oost- en Zuidoost-Anatolië is de gemiddelde dagtemperatuur 's zomers 25,7 °C. De neerslag varieert eveneens aanzienlijk. Langs de Zwarte Zeekust bedraagt de jaarlijkse regenval gemiddeld meer dan 2.500 mm, terwijl bijvoorbeeld in Centraal-Anatolië jaarlijks minder dan 250 mm regen valt. Meer informatie over het klimaat vindt u hier

 

Geschiedenis & Cultuur
Turkije is een land met een fascinerende geschiedenis en een grote culturele rijkdom. Als erfgenamen van deze culturele rijkdom behoren de diverse volkeren en beschavingen: Hettieten, Urarti’s, Lydiërs, Frygiërs, Armeniërs, Lyciërs, Grieken, Perzen, Romeinen, Byzantijns, Seldsjoeken en Osmaans. Allen hebben belangrijke bijdragen geleverd aan de geschiedenis van het gebied. Vele ruïnes en overblijfselen van monumenten verspreid over het gehele gebied zijn getuigen van diverse beschavingen door de eeuwen heen. Klik hier voor meer informatie.


Economie
De economie van Turkije wordt gedreven door een complex mengsel van traditioneel vakmanschap en moderne industrieën. Turkije behoort al enkele jaren tot de snelst groeiende economieën. De structurele hervormingen, de grote landbouwsector, de groei van de buitenlandse handel alsmede het toenemende toerisme hebben daar positief aan bijgedragen. Turkije is een aantrekkelijk land voor toeristen door de lage kosten en door de ideale ligging ten opzichte van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Daarnaast heeft Turkije een ideaal klimaat, geweldige bezienswaardigheden en een rijke cultuur en geschiedenis.

 

Politiek
Er heerst een stabiele en veilige politieke situatie in Turkije. Stabiliteit is van het allergrootste belang als Turkije de banden met Europese Unie wil versterken. De huidige regering is erin geslaagd met de  Europese Unie in gesprek te blijven over toetreding. Het staat nog niet vast of Turkije daadwerkelijk tot de EU zal toetreden.

 

Bevolking
Volgens de laatste statistieken heeft Turkije 73 miljoen inwoners. Een kleine 70 procent van de bevolking woont in de steden. Istanbul telt de meeste inwoners, naar schatting ruim 8,8 miljoen. In Ankara wonen 3,2 miljoen mensen en in Izmir 2,2 miljoen. De rest van de bevolking is geconcentreerd langs de kust en in de landbouwgebieden. West-Turkije is dichter bevolkt en veel meer ontwikkeld dan de rest van het land. 80 procent van de bevolking is Turks; het overige deel is voornamelijk van Koerdische afkomst. De Koerden vormen een meerderheid in de oostelijke provincies, die grenzen aan Iran, Irak en Syrië. Verder is er een aantal kleinere minderheidsgroepen, zoals Armeniërs, Grieken, Syriërs, Arabieren, Lazen, Tsjerkessen en Joden. 

 

Taal
De officiële taal is Turks. De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indo-Germaanse oorsprong maar behoort tot de Oeral-Altaïsche taalgroep, waartoe ook het Mongools, Japans en Koreaans behoren. In het oosten van Turkije worden Koerdische dialecten gesproken. Het Turks wordt in het westers alfabet geschreven en gesproken door ongeveer 150 miljoen mensen.

 

Religie
Naar schatting is 98% van de Turkse bevolking aanhanger van het Islamitisch geloof. Turkije is een seculiere staat. Dit betekent dat er een scheiding is tussen kerk en staat en dus geen verstrengeling is tussen religieus gezag en overheidsmacht. Religie heeft geen directe invloed op de wetgeving, het overheidsoptreden of zakelijke activiteiten. Verder zijn er Katholieke en Protestante gemeenschappen in Turkije te vinden, evenals Orthodoxe Christenen en een kleine groep Joden.

 

[terug]

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Copyright 2008©